zaterdag 18 juni 2016

De Ketel der Goden

Tasgall 30 yo 40% Exceptionally Rare Blended Scotch Whisky. ASDA, mei 2016, GBP 60,-



Tasgall betekent "Cauldron Of The Gods", in het Nederlands De Ketel Der Goden. Het is een eigen merk van de supermarktketen ASDA. Er is ook een 25 jaar oude versie te koop voor 10 pond minder.

Omdat het spul sinds 2014 op de markt is en mijn Whisky Bible ook van dat jaar is, weet ik niet wat Jim ervan vindt. Dat zou ik wel graag weten dus als iemand voor mij Jim's review uit een jongere Bible wil posten, ben ik blij. En da's ook wat waard.
Whisky Base kent deze drank wel maar er staat geen review, beoordeling of tasting bij; de mijne is de eerste. Die is vooralsnog alleen voor vrienden op die site te zien - ik heb er al één (vriend, dus).

Deze zelfbenoemde godendrank is blended / geblend (?) van Speyside en Highland Single Malts en Lowland Single Grains - allen tenminste 30 jaar gerijpt op eikenhouten vaten.
Ik heb nog niet zo veel verstand van lang gerijpte whisky dus ik verlaat me maar even op de internet-reviews van meer doorgewinterde proevers dan ik. De tendens is dat de drank goed is, maar dat hij niet naar 30 jaar smaakt - whatever that means.

Zó exceptionally rare is 'tie trouwens nou ook weer niet; in de drie verschillende filialen waar ik was gewoon op voorraad. Marketing is alles.
Wat vind ik ervan?
Goed spul. Vrij korte afdronk, dat wel; wellicht mist dat er aan als je het hebt over 30 jaar rijping. De geur en smaak echter zijn - om in stijl te blijven - hemels. De whisky ruikt diep, het aroma is van krenten in het kwadraat. In de smaak chocolade en marsepein, vanille, vanille en nog eens vanille. Niet zoet. Vruchtencake en bitterkoekjes. De smaken in deze whisky zijn plus-sized, extra large; er valt danig van te genieten.
Het is leuk om een 30 jaar oude whisky in de kast te hebben staan. Ik ben nog wat geïntimideerd door de 18+ SM whisky's; ik durf de 21 jaar oude Glenfarclas, die ik heb staan, nog niet open te maken.

Whisky is in het VK veel duurder. De prijs voor de Tasgall van 60 pond, 75 euro, moet je ook corrigeren voor de verschillen in belasting. Als de Tasgall in Nederland op de markt zou komen en je vergelijkt de prijsverschillen tussen Engeland en Nederland dan zou hij hier ongeveer 55-60 euro kosten. Dat vind ik, qua kwaliteit, ook wat duur; net onder de 50 euro lijkt me een mooie prijs. Ik vind het zeker geen vlakke whisky, ik ben alleen nog niet zo ervaren met echt oude whisky, dus mijn vergelijkingsmateriaal beperkt zich tot wat jongere single malts. Misschien valt daar nog veel te leren. 

donderdag 16 juni 2016

Uit trainingskamp, ingeschreven voor beginnerslicentie. Zuidam Millstone 6 yo SM Whisky.


Mijn laatste whiskypost is van 12 februari 2014. Ik ben sindsdien in training. In mijn eigen leunstoel gezeten, folders en internetaanbiedingen navlooiend en naslagwerken doorspittend heb ik me verdiept in de wereld van de Single Malt (meestal Single Malt, dan toch). Europa doorreizend op zoek naar koopjes, leuke whiskywinkels en achtergrondinformatie, ben ik de afgelopen twee jaar aardig wat wijzer geworden - en heb ik, zoals gebruikelijk wanneer je nieuwe terreinen verkent, vooral geleerd dat ik er geen fluit vanaf weet.

Ik heb in die twee jaar al wat Facebook-berichten gepost waarin smaaknotities en beoordelingen van mijn aankopen terug te lezen zijn. Korte en soms wat saaie, zo precies mogelijk opgetekende opmerkingen over geur, smaak en aroma. 
Leuk ontvangen, die berichten, in de Single Malt Whisky Groep waar ik lid van ben - de groep die onlangs zijn naam heeft moeten veranderen in de SMWG. Facebook heeft in haar Amerikaanse PC (Political Correctness) beleid besloten dat het gebruiken van alcoholische versnaperingen als naam voor een groep niet mag. "Gunowners" als zoekterm in de zoekbalk van Facebook geeft honderden hits, overigens. Evenals High Power Rifles. En Handguns. En Kalashnikov Rifle.

Nu naar de review.

Zuidam Millstone 6 yo SM Whisky

Wat sentimenteel, gezien het ontbreken van Nederland en de geweldige sfeer bij Engeland-Wales op hett EK, besloot ik vanmiddag om de Firma Zuidam nog maar eens de kans te geven om indruk op me te maken. Deze Millstone 6 jaar oude Dutch Single Malt Whisky kocht ik in 2014 bij Mitra Geleen - die zaak is inmiddels ter ziele. Zes jaar oud; er staat 5 jaar op de fles maar de tijd tussen destillatie (18/4/05) en botteling (13/7/11) is toch écht zes jaar. Dik.
Betaald: vijf tientjes. Een op eiken gerijpte, niet gekleurde, 40% sterke, in Nederland door een jeneverfabriek gedestilleerde Single Malt, kan dat wat zijn?

Nou, en óf. Jim Murray, God hebbe zijn ziel - o nee, hij is nog niet dood - geeft 'm maar liefst 92,5 punten. Alles boven de 90 punten in zijn Whisky Bible is van de categorie "Moet je ooit geproefd hebben". Vindt Jim - nogal omstreden figuur, namelijk, beschuldigd van banden met de industrie. Hij zou te beïnvloeden zijn want hij is invloedrijk en dan is dat de moeite en zo. Mijn kan het weinig schelen; zijn aanbevelingen hebben me tot nu toe nog nooit teleurgesteld.

Ik vind het lekkere whisky. Punt. Mijn smaaknotities zijn niet heel consequent maar terugkerend schrijf ik over kruidig, pittig en warm. Ik schrijf ook over jeneverbes en laurier. De afdronk is lang, niet zozeer sterk van smaak als van warmte. Je zou 'm meer dan 40% geven. 
De smaakomschrijving wordt vooral gedekt met vanille en cacao, noten en iets van hout. Ik schrijf  in 2015 ook "iets zoets zonder zoet te zijn"(bent u er nog?). Kan ik me vandaag ook weer in vinden. 
Vanmiddag deed de geur me denken aan de houten vloer van een oude kroeg; veel karakter, hout en vaag wat muf - wat gelukkig niet in de smaak terug komt. 
Ik ben dan ook van mening dat we ons niet hoeven te schamen voor deze whisky (inderdaad, zonder "e"). Het doorklinken van de jeneverroots is niet vervelend, erg subtiel juist, een interessant hoekje van een prachtige fles. 

Jammer dat Wales in de tussentijd van 1-0 vóór op 2-1 achter is gekomen. Ik had 't ze wel gegund. Is er trouwens Welsh Whisky?