donderdag 16 juni 2016

Uit trainingskamp, ingeschreven voor beginnerslicentie. Zuidam Millstone 6 yo SM Whisky.


Mijn laatste whiskypost is van 12 februari 2014. Ik ben sindsdien in training. In mijn eigen leunstoel gezeten, folders en internetaanbiedingen navlooiend en naslagwerken doorspittend heb ik me verdiept in de wereld van de Single Malt (meestal Single Malt, dan toch). Europa doorreizend op zoek naar koopjes, leuke whiskywinkels en achtergrondinformatie, ben ik de afgelopen twee jaar aardig wat wijzer geworden - en heb ik, zoals gebruikelijk wanneer je nieuwe terreinen verkent, vooral geleerd dat ik er geen fluit vanaf weet.

Ik heb in die twee jaar al wat Facebook-berichten gepost waarin smaaknotities en beoordelingen van mijn aankopen terug te lezen zijn. Korte en soms wat saaie, zo precies mogelijk opgetekende opmerkingen over geur, smaak en aroma. 
Leuk ontvangen, die berichten, in de Single Malt Whisky Groep waar ik lid van ben - de groep die onlangs zijn naam heeft moeten veranderen in de SMWG. Facebook heeft in haar Amerikaanse PC (Political Correctness) beleid besloten dat het gebruiken van alcoholische versnaperingen als naam voor een groep niet mag. "Gunowners" als zoekterm in de zoekbalk van Facebook geeft honderden hits, overigens. Evenals High Power Rifles. En Handguns. En Kalashnikov Rifle.

Nu naar de review.

Zuidam Millstone 6 yo SM Whisky

Wat sentimenteel, gezien het ontbreken van Nederland en de geweldige sfeer bij Engeland-Wales op hett EK, besloot ik vanmiddag om de Firma Zuidam nog maar eens de kans te geven om indruk op me te maken. Deze Millstone 6 jaar oude Dutch Single Malt Whisky kocht ik in 2014 bij Mitra Geleen - die zaak is inmiddels ter ziele. Zes jaar oud; er staat 5 jaar op de fles maar de tijd tussen destillatie (18/4/05) en botteling (13/7/11) is toch écht zes jaar. Dik.
Betaald: vijf tientjes. Een op eiken gerijpte, niet gekleurde, 40% sterke, in Nederland door een jeneverfabriek gedestilleerde Single Malt, kan dat wat zijn?

Nou, en óf. Jim Murray, God hebbe zijn ziel - o nee, hij is nog niet dood - geeft 'm maar liefst 92,5 punten. Alles boven de 90 punten in zijn Whisky Bible is van de categorie "Moet je ooit geproefd hebben". Vindt Jim - nogal omstreden figuur, namelijk, beschuldigd van banden met de industrie. Hij zou te beïnvloeden zijn want hij is invloedrijk en dan is dat de moeite en zo. Mijn kan het weinig schelen; zijn aanbevelingen hebben me tot nu toe nog nooit teleurgesteld.

Ik vind het lekkere whisky. Punt. Mijn smaaknotities zijn niet heel consequent maar terugkerend schrijf ik over kruidig, pittig en warm. Ik schrijf ook over jeneverbes en laurier. De afdronk is lang, niet zozeer sterk van smaak als van warmte. Je zou 'm meer dan 40% geven. 
De smaakomschrijving wordt vooral gedekt met vanille en cacao, noten en iets van hout. Ik schrijf  in 2015 ook "iets zoets zonder zoet te zijn"(bent u er nog?). Kan ik me vandaag ook weer in vinden. 
Vanmiddag deed de geur me denken aan de houten vloer van een oude kroeg; veel karakter, hout en vaag wat muf - wat gelukkig niet in de smaak terug komt. 
Ik ben dan ook van mening dat we ons niet hoeven te schamen voor deze whisky (inderdaad, zonder "e"). Het doorklinken van de jeneverroots is niet vervelend, erg subtiel juist, een interessant hoekje van een prachtige fles. 

Jammer dat Wales in de tussentijd van 1-0 vóór op 2-1 achter is gekomen. Ik had 't ze wel gegund. Is er trouwens Welsh Whisky?